You are here
Jak správně zařídit kuchyň?  

Jak správně zařídit kuchyň?

Datart kuchyně2

V kuchyni trávíme stále více času. není to již jen místo na vaření. Kuchyně dnes i tak trochu nahrazují obývací pokoje. Je proto velice důležité, aby tato místnost byla nejen útulná ale i praktická. Dodržování určitých ergonomických zásad vám v mnohém usnadní živobytí. Na co byste při zařizování kuchyně měli myslet?

 

1)         Prvotní záležitostí je přesně vědět, kolik do kuchyně můžete investovat peněz

Musíte vědět, jaké máte finanční možnosti, protože právě od těch se všechno odvíjí.

2)         Prostor, půdorys vaší kuchyně

Pravdou je, že větší kuchyně nemají téměř žádná omezení. O to je náročnější s plánováním menších kuchyní v garsonkách či menších bytech (50-70 m2). V těchto případech je třeba promýšlet každý detail. „V menších prostorech se bojuje o každý centimetr, proto je dobré pořídit si nějaké spotřebiče 2v1 – např. přístroj, v němž můžete vařit klasicky i v páře, což je dneska velmi oblíbené. Musíte se snažit vše vyladit, zařizování kuchyní je poměrně náročné, je třeba u toho hodně přemýšlet,“ vysvětlil šéfkuchař Radek Šubrt v rámci otevření nového kuchyňského studia společnosti Datart.

3)         Myslete na elektrické rozvody, vodu, odpad i plyn

Musíte dobře vědět, jaké spotřebiče budete v kuchyni mít. Vyřešte si to dopředu. Jasno byste měli mít v tom zda budete všechny tyto náležitosti přizpůsobovat kuchyňskému návrhu, nebo zda naopak budete chtít kuchyň sestavit na základě rozmístění těchto komponent. Než půjdete do kuchyňského studia, musíte vědět, jaké máte v kuchyni technické možnosti – kde je odpad, jaký je rozvod elektriky, kde jsou zásuvky, jaký mají příkon atd.

4)         Sledujte energetické štítky u spotřebičů

Štítky totiž označují energetickou náročnost. Je to spotřeba elektriky, vody, hlučnosti apod. Díky šetrným spotřebičům můžete ušetřit i několik stovek měsíčně!

5)         Pozornost věnujte i hlučnosti

Důležitým kritériem při výběru spotřebiče by měla být intenzita zvuku, který vydává při práci. Snížení hlučnosti o pouhé tři decibely ve skutečnosti znamená snížení intenzity hluku na polovinu.

Datart kuchyně2

6)         Využijte okna

Denní světlo vám musí svítit na práci, proto může být v některém případě nevýhodný kuchyňský ostrůvek z důvodu stínění. Nedoporučuje se ani dávat pod okno sporák ani dřez.

7)         Kuchyňských rohů není třeba se bát

Pokud budete chytří, dají se rohy skvěle použít na věci, které využíváte jednou za čas, například na papiňák.

8)         Kam se sporákem a troubou?

V současné době je moderní umísťovat troubu nahoru. Pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky, nehrozí jim popálení, pokud budete mít indukční vařič. Zaměřit se můžete i na provedení plechu – nejnovější typy nemají ostré hrany a zároveň mají na povrchu zvláštní lak, proto během pečení nepotřebujete pečící papír.

9)         Jaká by měla být vzdálenost mezi spotřebiči?

Spotřebiče by měly být od sebe ideálně 30 cm. Jinak hrozí nebezpečí poranění. Dodržením vzdálenosti také vytvoříte místo pro odkládání věcí.

10)       O šuplících musíte přemýšlet

Určit si musíte výšku šuplíků. Promyslete si, co do nich budete ukládat, jak vysoké je vaše nádobí apod. Ideální jsou šuplíky s pojezdem – dají se krásně zavřít.

11)       Digestoř

Digestoř umístěte do dostatečné výšky, abyste se o ní nezranili.

12)       jaká kuchyňská deska je lepší?

Kuchyňská deska nabízí nepřeberné množství materiálů, od dřeva přes nerez až po kámen. Například kámen je velmi drahý, ale snese všechno. Dřevo je náročné na údržbu, ale příjemné na dotyk. Lisovaná deska levná, může se vyměnit po pár letech, nerez je zase praktický. Volba je tedy na vás.

Pokud plánujete novou kuchyň, rozhodně se nespoléhejte jen sami na sebe a nechte si poradit.

Myslete na to, že existují určitá ergonomická pravidla, ale je to vždycky o prostoru a financích každého z nás.

„Odborníci v kuchyňských studiích nám nejenže zdarma nakreslí kuchyň, ale doplní ji o spotřebiče dle námi zadaných parametrů. A pokud bydlíte v bytě, kde šetříte každý centimetr, není problém na přání zabudovat do kuchyňské linky třeba pračku,“ dodává šéfkuchař Radek Šubrt v rámci otevření nového kuchyňského studia společnosti Datart.

Related posts

  • Nataša Zabloudilová

    Super článek, díky 🙂 Spousta lidí si myslí, že rekonstrukce kuchyně musí být nutně hrozně drahá, ale vlastně to tak ani není.. dá se totiž na spoustě věcí ušetřit. My třeba nakoupili všechny spotřebiče online a ještě jsme na nákup využilo cashback přes Tipli, takže jsme si to vlastně zlevnili hned dvakrát 🙂