You are here
Pro zdraví: klenot čínské medicíny a inulín pod drobnohledem   

Pro zdraví: klenot čínské medicíny a inulín pod drobnohledem

Cesta ke zdraví vede přes pravidelný pohyb a střídmé stravování. Její součástí by měla být i přírodní síla, která dopomáhá k udržení optimálního chodu organismu. Právě příroda nám nabízí obrovské množství prospěšných látek. Hodně jich ukryla do kustovnice a výjimečný je i inulín.

Když se spojí, vzniká dvoudílný přírodní „koktejl“ plný pro tělo důležitých látek.

Kustovnice s dávkou vitamínů i aminokyselin

Kustovnice je keř menšího vzrůstu, pochází z Asie. Jejím plodům se přezdívá goji a patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny. Mezi učenými mistry je považována za léčivou rostlinu, která podporuje dlouhověkost, dodává sílu a zvyšuje sexuální apetit. Léčitelé také hovoří o jejím pozitivním vlivu na imunitní systém, krevní oběh a funkce ledvin a jater. Populární je také v tibetském či japonském léčitelství.

Do Evropy se kustovnice dostala opředena mnoha bájemi, de facto jako zázračná rostlina, což způsobilo její masové rozšíření. Sušené plody, doplňky stravy s goji i nápoje zaplnily pulty obchodů. Lidé začali plody goji bezmyšlenkovitě konzumovat ve velkém, stal se z ní vlastně módní hit. Což je škoda, kustovnice čínská by vás měla zajímat ne proto, že je IN, ale protože obsahuje vzácně bohatou kombinaci vitamínů a dalších pro tělo prospěšných látek. Jsou ukryté v malých plodech, které tvarem připomínají šípky. Kustovnice obsahuje: aktivní polysacharidy, vitamíny C, B1 a B2, betakaroten, esenciální aminokyseliny a navíc ještě stopové prvky, jako jsou hořčík, železo, zinek, měď, vápník a selen. Když budete plody pravidelně jíst, nabídnete organismu dávku prospěšných látek každý den.

Inulín si větší pozornost zaslouží

Tak trochu v pozadí módních hitů, jako jsou kustovnice, zelená káva a další potraviny 21. století, zůstává inulín (poprvé izolován v roce 1804). Jedná se o rostlinný polysacharid, který se získává z kořenů rostlin čeledi hvězdicovitých, například z čekanky, pampelišky, cibule nebo artyčoku.

Inulín je rozpustná vláknina, má podobu bílého prášku nasládlé chuti. Pro člověka má veliký význam, působí totiž v tlustém střevě, kde podporuje růst přátelských bakterií. To znamená, že pomáhá harmonizovat činnost střev, aby z těla odcházely škodlivé látky. Je důležitý pro diabetiky, díky nasládlé chuti se používá jako náhražka sladidla.

Spojení vyšlo!

Kustovnice i inulín si zaslouží pozornost každého, kdo preferuje zdraví před nemocí. Konzumovat je můžete společně, oblíbený je doplněk stravy Kustovnice čínská + Inulín tbl.90 od Naturvita. Balení obsahuje 90 tablet, doporučená denní dávka pro dospělého je 1 až 3 tablety denně (aktuálně koupíte na www.gigalekarna.cz).

Kustovnici je také možné pěstovat na zahradě nebo v květináči na balkóně. Je to poměrně nenáročná rostlina, která plodí za cca 3 roky po zasazení.

Related posts