You are here
Zázračné účinky chmele nejsou jenom pro pivaře  

Zázračné účinky chmele nejsou jenom pro pivaře

Pivo je tekutým chlebem Čechů. Jeho spotřeba je u nás rekordní. Pohybuje se okolo 143 litrů na hlavu. A loni dokonce tuzemské pivovary vyrobily nejvíc zlatavého moku v historii, a to 20,5 milionů hektolitrů. Základní surovinou je voda, kvasnice, ječmen a chmel.

Chmel začal být užíván k výrobě piva před mnoha staletími. Tato popínavá bylina se však kromě toho může použít i jako zelenina nebo se z ní vyrábí lahodné bonbóny. Využití má však ještě mnohem víc. 

Chmel v kuchyni

Chmel má u nás tisíciletou pěstitelskou tradici. O jeho pěstování a taky šlechtění se u nás významně zasloužil zejména Karel IV. Chmel však znali už Babylóňané, kteří z něj vyráběli silný nápoj a po nich ho hojně využívali hlavně Římané. Už ve středověku si tato popínavá rostlina kromě vaření piva našla místo i v kuchyni. Mladé chmelové výhonky se vyrývaly ze země a připravovaly se jako chřest. Obsahují totiž velké množství vitamínu B a také minerální látky. A chmel nevymizel z jídelníčků ani dnes. Pod označením chmelový chřest ho můžete najít na jídelních lístcích restaurací. Dále se z něj dá uvařit vývar nebo je možné jej nakládat.

Chmel je příbuzný konopí

Chmel patří do čeledi rostlin konopovitých. V minulosti se tak hojně kouřil, a to s údajně podobnými účinky, které vyvolává marihuana. Kouření chmele však bylo doprovázeno i nepříjemnými vedlejšími účinky a samozřejmě závislostí.

Chmel v čokoládě

Rostlina má uplatnění i v potravinářském průmyslu. Milovníci sladkého a piva tak musí vyzkoušet hořké pralinky Chmelinky od Carly. Pralinky kromě 70% čokolády obsahují chmel, který je po sklizni ošetřen pouze vysokým tlakem bez vysokoteplotního záhřevu. Díky tomu si rostlina zachová vlastnosti čerstvé suroviny.

Chmel jako lék

Chmel se využíval i v lidovém léčitelství a v současnosti jeho šištice nachází uplatnění ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Obsahují totiž léčivou látku lupin. Ta dodává pivu jeho nezaměnitelnou chuť a zároveň podporuje trávení, pomáhá při zažívacích potížích a působí antisepticky. Chmel se proto začal využívat i v lázeňství. Konkrétně při uvolňujících, detoxikačních chmelových koupelích. Navíc jsou chmelu připisovány lehké afrodiziakální účinky. Chmelový všelék si přitom můžete připravit i doma. Stačí polévkovou lžíci šištic přelít 250 ml vroucí vody a nechat 10 minut luhovat.

Related posts