You are here
Máte rádi tradiční lovecký sálám? Tahle zpráva vás NEPOTĚŠÍ!  

Máte rádi tradiční lovecký sálám? Tahle zpráva vás NEPOTĚŠÍ!

Před malou chvilkou k nám opět dorazila zpráva od dTest – největší české spotřebitelské organizace, která přinesla výsledky testu loveckých salámů. Výsledky jsme byli dost nemile překvapeni, protože „lovečáky“ máme opravdu rádi.Vás máme rádi také, takže vám nabízíme přehled toho, jak testování dopadlo – a pozor 3 lovecké salámy dokonce nevyhověly vyhlášce!!! Lovecké salámy mají v České republice dlouhou tradici výroby a základní požadavky na jejich kvalitu stanovuje potravinová vyhláška. Zajímavostí je, že lovecký salám byl na žádost Českého svazu zpracovatelů masa v roce 2011 dokonce zařazen na unijní seznam tzv. zaručených tradičních specialit. Při testu ale na žádný takový salám v obchodech nenarazili.

Spotřebitelský časopis dTest testoval 12 loveckých salámů z českých obchodů. Výsledky ukázaly obrovské rozdíly, a to hlavně v obsahu masa, tuku a v chuti. Zarážející je, že 3

salámy nevyhověly podmínkám současné legislativy!!!!

Lovecký salám musí podle současné potravinové vyhlášky obsahovat minimálně 15 % čisté svalové bílkoviny a maximálně 50 % tuku. Právě to bylo v testu zkoumáno a jak to dopadlo?

„Lovecký salám z Masokombinátu Polička zakoupený v Albertu, výrobek Krahulík Lovecký a Aro Lovecký salám z Makra nesplnily minimální zákonné požadavky na obsah čisté svalové bílkoviny, tedy libového masa. První jmenovaný navíc překročil maximální povolený obsah tuku a nenadchl ani ve smyslovém hodnocení. Žádný z těchto výrobků nemá právo nést název lovecký salám,“ shrnuje výsledky testu Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu.

Zajímavý je i výsledek v případě Loveckém salámu Tesco, u kterého byl naměřen nezvykle vysoký obsah vápníku – desetinásobně vyšší oproti výrobku s nejnižším změřeným množstvím. Podle odborníků je možným vysvětlením využití jiné metody separace masa od kostí, takzvaného bádrování. To se bez kostních úlomků obejde, a je tak prakticky neprokazatelné.

Test ukázal velké rozdíly v obsahu masa mezi jednotlivými výrobky a ve 2 případech odhalil nedodržení deklarace – salámy obsahovaly méně masa, než uváděly na etiketě. Pro většinu testovaných salámů platilo, že čím více v nich bylo libového masa, tím méně obsahovaly tuku.

V tomto případě byl velkou neznámou Lovecký salám Aro. Měl podlimitní obsah čisté svalové bílkoviny a nejnižší obsah tuku, což vyvolo otázku, co se v salámu vlastně nachází.

Čtvrtina výrobků deklarovala přidaný glutaman sodný, který se používá ke zvýraznění chutě a vůně a citlivým osobám může způsobovat nevolnost či bolest hlavy.

V senzorické části testu si většina salámů odnesla průměrné hodnocení.

Nejlepší hodnocení v testu získal Kostelecký lovecký salám: měl nejvyšší obsah masa, splnil legislativní požadavky a měl i skvělou chuť.

 

další zpráva o testech dTestu například zde.

Related posts