You are here
Mléčný tuk – důležitý zdroj energie pro nejmenší – jak zajistit jeho optimální příjem?  

Mléčný tuk – důležitý zdroj energie pro nejmenší – jak zajistit jeho optimální příjem?

Mlecny tuk vs. rostlinny v kojenecke mlecne vyziveO významném vlivu časné výživy na zdraví dětí v dospělosti se v současné době vášnivě diskutuje. Připravili jsme pro vás proto tento článek, ve kterém se dozvíte, jak by měl vypadat správný jídelníček i těch nejmenších dětí.

Nedělejte velkou chybu!

Mnoho maminek se bojí, že bude jejich dítko obézní. Proto ho už do chvíle, kdy může normálně jíst, v jídle velmi omezuje. Maminky kupují jen nízkotučné potraviny, bio produkty a další „nesmysly“ a svým dětem nedovolují jíst jídla připravovaná na tuku. V dobré víře tak ale vlastně dítěti škodí. Pro správný růst a vývoj dítěte je totiž neodmyslitelná vyvážená strava se zastoupením všech důležitých složek jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerálních látky.

Tuky rozhodně ano – jsou významným zdrojem energie

Tuky jsou kromě jiného také velmi významným zdrojem energie, není tedy radno je z jídelníčku vyřazovat. Fakt je, že kojené děti obvykle dostávají dostatek všech živin včetně mléčného tuku prostřednictvím mateřského mléka, platí, že až 50 % energetického příjmu kojence je zajištěno právě z tuků!

Pomoc pro děti, které nejsou kojeny

Děti, které nemohou být kojeny, získávají dostatek energie a důležitých živin prostřednictvím náhradní mléčné výživy. V posledních letech převažuje tendence zařazovat do jídelníčku vyšší podíl rostlinných tuků na úkor živočišných. Nicméně, úplné vyřazení živočišných tuků z jídelníčku kojenců a dětí není z výživového hlediska žádoucí.

Mlecny tuk vs. rostlinny v kojenecke mlecne vyzive

Jak na to nejlépe?

I v kojenecké výživě by se měla využívat kombinace rostlinných a živočišných tuků zejména mléčného tuku, a proto by kojenecká mléčná výživa by po vzoru mateřského mléka měla obsahovat také mléčný tuk, tuk živočišného původu.

„Mateřské mléko obsahuje 3 – 5 % mléčného tuku, který tvoří až polovinu energetického příjmu,“ říká pediatrička a endokrinoložka MUDr. Veronika Cirmanová a dodává: „Mléčný tuk se vyznačuje velmi dobrou stravitelností díky vyššímu obsahu mastných kyselin s krátkým a středně dlouhým uhlíkatým řetězcem. Kromě toho, že je významným zdrojem energie, je také důležitý pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K  rozpustných v tucích.“

Mateřské mléko se stalo inspirací pro vytvoření i kojeneckého mléka Sunar, které jako jediné na českém trhu obsahuje významnější množství mléčného tuku, který se významnou měrou podílí na senzorických vlastnostech připraveného mléka – dodává mu lahodnou mléčnou chuť bez potřeby zvýrazňovat chuť přidáváním mléčného aroma, což připívá k jeho dobrému přijímání kojenci a dětmi. Díky obsahu mléčného tuku je Sunar dětmi velmi dobře přijímán a proto je vřele doporučován.

Proč je mléčný tuk tak důležitý?

Je významným zdrojem energie a jednou z klíčových složek výživy, která je důležitá pro růst a vývoj dítěte. Hraje významnou roli při vstřebávání vitaminů A, D, E, K  rozpustných v tucích. Navíc dodává mléku lahodnou mléčnou chuť, která nemusí být zvýrazňována přidáváním mléčných aromat.

Related posts