Rodina 

Objevte kouzlo venkovské kuchyně

Každé roční období různým způsobem ovlivňuje složení pokrmů a také jejich přípravu. Konec léta se, především na venkově, nese ve znamení čerstvých přírodních a hlavně zdravých potravin, které si sami vypěstujete na zahradě nebo koupíte na farmářských trzích. Podívejme se společně na několik receptů, které vám pomohou úspěšně odstartovat nový den.

Vydatná snídaně dodá dostatek energie na velkou část dne, který především na venkově lidé tráví fyzickou prací. Tradiční venkovské recepty jsou však skvělou volbou, ať už jsou vaše plány jakékoli.

Selská snídaně

Nestárnoucí klasikou je selská snídaně, kterou máte připravenou během okamžiku. Základem je kvalitní kváskový chléb a domácí vajíčka, která doplníte čerstvou zeleninu, případně šunkou a sýrem.

Podle chuti můžete dát přednost sladké snídani, například ovesné kaši s čerstvým ovocem nebo poctivému jogurtu s domácí marmeládou a ořechy.

Snídaně na vidličku

Den plný aktivit nejlépe odstartujete teplou snídaní, která může v některých případech nahradit i osvědčenou kombinaci lehké snídaně a pořádného oběda. Klasická snídaně na vidličku se jen málokdy obejde bez kvalitních vajec, ať už je připravíte jako míchaná nebo jako omeletu.

Jestli máte pocit, že jste omeletu dělali již nespočetněkrát, tak se nechte inspirovat těmito snídaňovými recepty ve venkovském stylu.

Rančerská vejce

V hlubší pánvi nebo kastrolu orestujte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a čerstvou papriku bez semínek. Až zelenina změkne, přidejte nakrájená rajčata, která před tím můžete spařit a následně oloupat. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte čerstvé bylinky ze zahrady. Omáčku duste na mírném ohni, dokud nezhoustne.

Poté ji podle počtu strávníků rozdělte do zapékacích misek. Lžící nebo naběračkou udělejte uprostřed malý důlek a do něho vyklopte vajíčko. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr a misky na několik minut vložte do předehřáté trouby. Pečlivě kontrolujte průběh zapékání, abyste podávali vejce v takové konzistenci, která vám nejvíce chutná. Do trouby můžete k miskám na chvíli přidat rozpéct i pečivo.

Selská omeleta

Jinak řečeno jde o omeletu ve stylu, co dům dal, takže do ní můžete dát, co máte zrovna k dispozici. Každopádně ta pravá selská omeleta se skládá z vajec, brambor a uzeniny (nejčastěji uzeného nebo špeku).

Nejdříve nakrájejte brambory na tenké plátky či kostičky a orestujte je na pánvi s trochou oleje, dokud nezačnou zlátnout. V tu chvíli přidejte opéct i nadrobno nakrájenou uzeninu dle vlastního výběru. Mezitím si ve větší misce smíchejte vejce a nastrouhaný sýr. Přitom se řiďte jednoduchým pravidlem – počet vajec by měl být stejný jako počet brambor. Opečené brambory s uzeninou přemístěte do pekáčku a přelijte osolenou a opepřenou směsí vajec a sýra. Posledním krokem je zapečení v předehřáté troubě. Selskou omeletu podávejte s malým zeleninovým salátem a pečivem.

Poctivá polévka

Na venkově můžete dostat k snídani i klasickou zeleninovou polévku, která tělu dodá dostatek tekutin a vlákniny. Taková snídaně je výživná a přitom není těžká. Do polévky můžete dát v podstatě jakoukoli zeleninu, kterou na zahradě vypěstujete.

Základem bývá kořenová zelenina, kterou omyjte a nahrubo nastrouhejte do většího hrnce. K ní přidejte ostatní zeleninu nakrájenou na kostičky a vše opečte na másle. Po zezlátnutí přilijte vodu a vařte, dokud zelenina nezměkne. Základ polévky také nezapomeňte osolit a opepřit.

Nedílnou součástí poctivé polévky je mnohdy jíšková zavářka. Tu si připravte zvlášť v menším hrnci, když už bude zelenina téměř měkká. Na jíšku budete potřebovat máslo, které rozpustíte a přimícháte k němu hladkou mouku. Po zezlátnutí přidejte vejce a za stálého míchání počkejte, dokud celá směs nezhrudkovatí. Hotovou zavářku přesypte do polévky, kterou nechte vařit dalších deset minut. V úplném závěru přidejte oblíbené bylinky, které doladí výslednou chuť.

Těm z vás, kteří se rozhodli připravit si vydatnou snídani podle některého z našich receptů, přejeme dobrou chuť a úspěšný den. Ostatní si mohou zavolat na pomoc s pohoštěním na celý den profesionály.

Related posts