You are here
Velikonoční nádivka s vůní kopřivy  

Velikonoční nádivka s vůní kopřivy

easter-eggs-252874 640Velikonoce s sebou přináší mnoho zvyků. Pomlázka, barvení vajíček, bohoslužby. Velikonoční zvyky se týkají také kuchyně. Kromě sladkého beránka a jidášů je důležitý velikonočním pokrmem také nádivka. Každá rodina má svůj recept na výroby této pochoutky, my vám nabízíme recept na tu s kopřivami.

Co budete potřebovat?

dvě hrsti kopřivy (nejlépe čerstvě natrhané, lze nahradit listy špenátu)

6 rohlíků či housek (dva až tři dny staré)

3 – 4 vejce

300g uzeného masa

2dl plnotučného mléka či smetany

Koření: sůl, pepř, muškátový oříšek

A jak na to?

Lístky kopřiv nebo čerstvého špenátu očistíme, spaříme a nakrájíme na větší kousky. Starší rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem či smetanou tak, aby se veškerá tekutina vsákla. Poté dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a dalším kořením, které máme rádi a necháme pár minut odležet. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky našleháme a přidáme ke směsi housek a mléka. Z bílků vyšleháme hustý sníh.

Opatrně smícháme všechny připravené ingredience, bílkový sníh jde samozřejmě až naposled. Vzniklou směs nalijeme do pekáčku a uhladíme stěrkou.

V předehřáté troubě pečeme na 180° dozlatova – tedy asi 30-35 minut.

Voňavou nádivku jíme teplou či studenou, výborná je se zeleninovým salátem.

Kde se vzala velikonoční nádivka?

Jíst na Velikonoce tuto nádivku je zvykem hlavně na Moravě. Jiný kraj, jiný mrav, a tak má každá vesnice trochu jiný recept na nádivku. Základem je vždy maso a pečivo. Maso může být uzené, vepřové či třeba telecí. Důležitou ingrediencí jsou také vejce, a protože o Velikonocích už bývá jaro v plném proudu, je samozřejmostí přidat něco zeleného. Kopřivy, špenát, pažitku či petrželku. Původně se tato lahůdka podávala na Bílou sobotu, dnes už se ale tato tradice příliš nedodržuje, dovoleno je jíst jí po celé velikonoční svátky

Related posts